Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

'' ΓΛΥΚΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ''

Η κριτική μου για το βιβλίο του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου
                                               '' ΓΛΥΚΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ''

Τέσσερις γυναίκες. Τέσσερις ψυχές εγκλωβισμένες σε μια ζωή που δεν τους ταίριαζε. Μιας ζωής που τις καθιστούσε παρατηρητές των καταστάσεων και των εξελίξεων της και που δεν τους άφηνε τα περιθώρια να την πάρουν στα χέρια τους όπως θα ήθελαν. Η ζωή πέρναγε από μπροστά τους και ο χρόνος τους έκλεινε ειρωνικά το μάτι και αυτές πορεύονταν μαζί του μέσα στο ψέμα, στα μίση, στα πάθη, στην ζήλια, στην υποταγή και στα πρέπει.
Τέσσερις μανάδες. Μητέρες των παραπάνω, με τα δικά τους θέλω, τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, τις ενδόμυχες σκέψεις τους και τους καημούς τους ώστε να μην κάνουν οι δικές τους κόρες τα δικά τους λάθη. Υπερπροστατευτικές, αυστηρές, φειδωλές μαζί τους. Με τα δικά τους απωθημένα μιας ολόκληρης ζωής, καταφέρανε η καθεμιά με τον δικό της τρόπο να κάνουν υποχείριο τις κόρες τους και να πατάνε ένα ένα τα σκαλιά της ζωής κάτω από τα δικά τους πρέπει και συμπεριφορές.

Ένα ανύπαρκτο προσκήνιο όμως κραύγαζε αναζητώντας τη λύτρωση. Η αναμονή και η προσμονή αλλοίωσαν ανεπανόρθωτα τις διαστάσεις των σύνθετων προβλημάτων. Όνειρα που δεν γίνανε ποτέ πραγματικότητα… αναληθείς σχέσεις με συζύγους… συνάδελφοι με κρίσεις και επικρίσεις… επιδιώξεις και διαγωγές όλα μαζί παρέα με απροσδιόριστες αντιδράσεις. ΄Αντρες εραστές, σύζυγοι, φίλοι. συνάδελφοι, κερατάδες και μη… όλοι μαζί στο στόχαστρο της εκδίκησης. Τι να επιφυλάσσει άραγε η εφευρετικότητα της ζωής? Αργεί η βροχή της εξιλέωσης στον συννεφιασμένο ορίζοντα? Τι γύρευαν οι άμοιρες πέρα του να αγαπηθούν παθιασμένα από το υποζύγιο τους? Όλα κινούνται μέσα στο ανθρώπινο πλαίσιο του φυσικού!!!

Δύσκολη και απρόβλεπτη η κάθε προσπάθεια ισορροπίας. Πόση ηρεμία πνεύματος και πραότητα χαρακτήρος προαπαιτείτε για να έρθει η κάθαρση στις ψυχές? Πόσες σπατάλες σε ανούσια και αμέτρητα λάθη χρειάζονται για να εκτιμήσεις τα ουσιαστικά?

Υπάρχουν και δευτεραγωνίστριες στην ιστορία. Που μέσα από τις δικές τους ιστορίες που περιπλέκονται γύρω από τις ζωές των πρωταγωνιστών βλέπουμε για πιο λόγο ίσως να θέλει μια γυναίκα να εκδικηθεί. Μα και πάλι τι θα καταφέρει στο τέλος ? Θα βγει νικήτρια ή θα βαλτώσει περισσότερο τη ζωή της? Πολλά τα ερωτήματα. Είναι άραγε γλυκιά η εκδίκηση? Ή τρώγεται σαν ένα πιάτο κρύο και ανούσιο?

Ο συγγραφέας καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να μας βάλει μέσα στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας και να συμπάσχουμε μαζί της αναγνωρίζοντας πολλά κομμάτια από εμάς ίσως. Μας προβληματίζει και μας βάζει να σκεφτούμε πολλά. Χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα άριστα στα γραπτά του πράγμα που δε το συναντάς συχνά στα μυθιστορήματα καταφέρνει να μαγέψει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον εώς το τέλος κάνοντας μας να αναρωτηθούμε … τελικά πόσο γλυκιά μπορεί να είναι η εκδίκηση?
Συγχαρητήρια Τάσο για το πόσο καλά κατάφερες να εισχωρήσεις στη ψυχή της γυναίκας και για το καταπληκτικό βιβλίο που έγραψες!!!!
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου